Acasă » Articole » Caini

Primul tau catel ?

Mancarea 

Presupunand ca s-au stabilit responsabilii cu nevoile fizice si curatenia trecem la o alta necesitate: mancarea. Cine il hraneste pe blanos ? O alimentie ideala este formata din trei mese, dar cum majoritatea sunt la serviciu animalul se obisnuieste si cu doua (dimineata si seara). Responsabilul cu molfaiala are un rol foarte important. De el depinde in proportia cea mai mare sanatatea cainelui. Acesta trebuie sa stie ce anume are voie sa manance cainele si ce anume nu are voie sa manance cainele. Cea mai buna hrana este cea facuta in casa CORECT. Daca ai 4 prieteni in vizita, faceti gratar si ii dati cainelui un castron mare de oase si resturi, aceasta nu este o alimentatie corecta. Sunt oameni care gatesc o data pe saptamana si baga pachete la congelator. Sunt si casnici care gatesc zilnic pentru companionul lor. Important este ca prietenul nostru paros sa beneficieze de mese echilibrate nutritional. Acestea trebuie sa fie ca si mesele voastre: proaspete, bogate in vitamine si minerale si la timp. Este bine sa variezi alimentele pe cat posibil. Un caine care primeste aceeasi mancare nu are de unde sa-si ia anumiti nutrienti. Daca nu gatiti si preferati mancarea cumparata de la magazin puteti alege intre boabe, mancare la plic, conserva, oase de la macelarie, etc. 

Daca nu dai importanta meselor cainele se poate imbolnavi si pot incepe problemele. Ca si omul acesta poate avea sau dezvolta anumite alergii la unele alimente. Daca se imbolnaveste poate avea boli cronice si te pune pe drumuri la cabinete veterinare. Medicamentele, injectiile si operatiile sunt de zeci de ori mai scumpe si necesita mult mai mult timp. Mesele zilnice sunt sfinte ca si la oameni. 

Dresajul 

Desi este corect si normal sa i se spuna dresaj eu prefer s-o numesc "Comunicare" pentru ca mi se pare ca dresaj este prea dictatorial. Suna asa militareste. Ca si cum eu as da un ordin si cainele este soldatul care il executa. Prefer in locul dresajului o forma blanda de comunicare. In acest fac un fel de scoala cu amicul meu care latra si il invat anumite chestii (reguli, comenzi, etc.) Intebarea evidenta care vine este cine se ocupa de educarea lui ? Nu toti stiu sa dreseze un caine. Sunt destui oameni plimbati de caine. Le spun astfel celor care sunt trasi de caine. Animalul intinde lesa, gafaie si mai si incurca lumea. Ma gandesc mereu de ce se chinuie si chinuie si animalul care nu re nici o vina. Cu un dresaj corect ar putea sa mearga relaxat langa stapan. Trebuie invatat sa faca acest lucru. Trebuie invatat sa nu latre noaptea decat in caz de pericol, sa nu roada pantofii, sa nu fca pipi in casa, etc. Daca aveti nevoie de ajutor puteti apela la o scoala de dresaj. Sunt destule. Cineva facea o comparati de genu "e ca si cum ti-ai trimite copilul la facultate". 

Principalele comenzi care trebuie sa le stie un caine sunt: "stai", "nu ai voie", "asteapta", "musca"(doar in caz de aparare, de cele mai multe ori cainele se autosesizeaza). 

Alte comenzi utile sau de divertisment: "sezi", "da labuta", "sus"(sa stea in doua picioare), "aport", "la picior", "culcat". 

Nu uitati sa-l laudati si/sau recompensati cand face cate ceva bine pentru a se intipari in minte mai usor si pentru a fi incurajat sa face acelasi lucru la fel de bine sau la momentul potrivit data viitoare. 

Viata in familie 

Am incercat sa scriu la fiecare rasa particularitatile fiecarui caine. In functie de rasa acesta are nevoi si nevoi. Unii trebuie periati pentru ca au blana lunga, altii trebuie hraniti corespunzator pentru ca pot provoca alergii care le pot fi fatale si asa mai departe. Cand sunt mici pot dormi si 15-20h/zi. Asta inseamna ca au nevoie de un loc comfortabil pentru a se odihni. De asemenea vor manca mult pentru ca este perioada de crestere, de aceea trebuie sa li se dea portii regulate. 

La inceput, mai ales in primele zile pana se obisnuiesc cu noul camin au nevoie de atentie mai mult ca oricand. Trebuie sa le aratati care este locul lor si unde-si pot face nevoile. 

Joaca este distractiva si relaxanta pentru catei. A se juca inseamna a face miscare, a-si consuma energia, s.a. Intre timp el exploateaza zonele adiacente si memoreaza noul camin. 

Categorie: Caini | Adăugat de: RoAnimals (2015-05-29)
Vizualizări: 278 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar