Acasă » Articole » Caini

Totul despre animalul de companie

Se spune că numai unii oameni iubesc animalele, dar este sigur faptul că orice animal se poate ataşa foarte uşor de un om. Poate acesta este motivul pentru care, mulţi dintre noi, nu ne putem imagina viaţa de zi cu zi fără cel mai bun prieten patruped.
Un animal obişnuit nu îţi consumă din timpul liber mai mult decît, fumarea a trei-patru ţigări şi, în orice caz, costă mai puţin decît plăteşti lunar pentru a-ţi întreţine acest viciu. Desigur că fiecare dintre noi are propriile preferinţe şi afinităţi care, dacă sînt respectate, ne pun în situaţia de a acţiona conform dictonului „ca stăpînul şi căţelul“.
Pentru a fi convinşi că avem animalul care ni se potriveşte cel mai bine, trebuie să ţinem cont de cîteva coordonate. 
Pe lîngă plimbare şi un spaţiu confortabil, animalele trebuie să beneficieze şi de îngrijire; există rase de cîini şi pisici deosebit de frumoase, cu un păr foarte lung şi care trebuie toaletat zilnic.
Dacă eşti o persoană mai în vîrstă sau mai sedentară, e bine să ai un cîine puţin iubitor de plimbări lungi, cum este pekinezul. Totodată, este bine să „cenzurezi“ opţiunile copiilor, ştiut fiind că adolescenţii optează adesea pentru rase de cîini puternici, pe care îi pot scăpa de sub control foarte uşor.
De asemenea, trebuie să ţii cont de faptul că fiecare rasă a fost „obişnuită“ pentru un anumit serviciu. Dacă ai ceva îndoieli, nu ezita să întrebi o persoană autorizată (medic veterinar, crescător de animale). De asemenea, nu este recomandabil să oferi drept cadou cuiva un animal de companie.
Achiziţionarea unui animal trebuie corelată cu posibilităţile de timp şi de spaţiu ale stăpînului; de exemplu, dacă eşti o persoană comodă sau foarte ocupată şi locuieşti într-o garsonieră, este mai bine să-ţi iei o pisică. Dacă, dimpotrivă, ai mult timp liber şi locuieşti aproape de un parc sau ai propria curte, ar fi păcat să nu te bucuri de inteligenţa şi instinctele unui cîine de vînătoare (terrier, brac).
Un animal de casă îţi poate aduce necazuri dacă nu îl înveţi de la început cîteva reguli simple de comportament. Căţeii au mult mai multă energie decît pisicile, mai ales cînd sînt pui. Încearcă să le canalizezi energia într-o direcţie bună, dacă nu vrei să ai surprize. Înarmează-te cu răbdare, iar dacă nu te descurci, apelează la un profesonist. Începe educaţia din momentul în care l-ai adus acasă. Nu renunţa nici pe parcurs, chiar dacă ţi se pare că nu obţii rezultatele scontate. Căţeii mici învaţă foarte repede şi cu plăcere. 

5 reguli de bază: 

- Pune-i un nume scurt şi sonor.
- Foloseşte comenzi scurte.
- Foloseşte un ton ferm, nu răstit.
- Însoţeşte fiecare comandă de o recompensă.
- Dresajul nu se face cu bătaie, ci cu perseverenţă.

Categorie: Caini | Adăugat de: RoAnimals (2015-05-29)
Vizualizări: 753 | Rating: 4.0/1
Total comentarii : 0
avatar